Sep 4, 2011

Tak suka ...

Assalamualaikum sahabat sahabat sekalian...
Terima kasih kerana sudi singgah di blog Sha yang x seberapa ni..
Raya kali biasa biasa shaja... Tp sangat bersyukur kerana dberi peluang sekali lagi dan dipanjangkan umur untuk bertemu dengan bulan Syawal yang penuh berkat ini ... Kali ini Sha nk tulis tentng satu tabiat di musim Raya yang Sha benar benar tak berkenan di hati ...

Selalunya, sudah menjadi adat kanak kanak datang bertandang ke rumah dan ingin beraya .. tpi, zaman sekarang ni, kanak-kanak hanya kejarkan wang ringgit.. itu bukanlah niat asalnya bermulanya adat ni ....
Jadi, kadang kadang, rasanya lebih kepada mereka seolah olah meminta sedekah instead of nak pergi beraya.. (sorry to say)..semangat itu sudah tiada .... semangat ziarah menziarahi sudah hilang dan digantikan dengan mereka yang hanya tamakkan wang ringgit ... Takkan lah smpai raka ke-19 pun masih lgi..." Kami dtg nk beraya..." dah time tu mula sekolah sume bagai... n then bila kata kami dah x beraya dah... boleh pula kata ... " xpela.. kami nk duit raya je..." I mean... come on... Sha cukup x suka kalau ada budak perangai mcm tu ...
Mungkin Sha x pernah tergolong dalam kumpulan ni sebab sha selalu beraya ikut ayah... ayah x pernah bagi sha beraya ke sna ke mari ikut kawan kawan ... Tp, budak budak zaman sekarang n jgn la smpai mcm ni skali... Betul betul mcm peminta sedekah taw...

No comments: