Jul 11, 2011

Ikhtibarr....



Salam semua pembaca blog sha... :)

Maaflah ye kalau post2 sebelum ni bunyi agak beremosi dan sedih.. :) tetapi alhamdullillah.... sha da okay... :) Insya allah...

Sha nk cter ni... td petang... sha ad tengok cter ni kt Astro Prima... Tajuk dye Bahang Ravina. cerita dye sgt2 seidh, menyayat hati dan penuh dengan nilai2 murni serta
diselitkan dengan rasa keinsafan dalam diri..

Cerita dye berkenaan seorang gadis kampung yang miskin,Ravina... Ravina ni ad impian nk jdi penyanyi... tp dye x hbes skola lg... n then dye ad 3 org kwn baik... semuanya loaded2, tp semuanya merendah diri dan ingin membantu Ravina. Ayah Ravina pemandu teksi dan sgt2 garang.... tp apa yg dorng x taw is, ayah dye ni jdi ank ikan kpda this one rich married lady... so, kre bapak dye curang la.... mak dye pulak seorang wanita kampung yg sangat humble, penyayang and jdi tukang jahit dengan harapan dapat bantu suami dye.. Xtaw la npe.. coz sha tgk pun dah separuh cter... tp maybe Ravina ni kemaruk sgt nk cepat kaya n terkenal, dye tmakan pujukan Deny yang konony komposer n nak jadikan Ravina ni penyanyi terkenal... Ravina mle bersikap biadap.. melawan kata mak ayah dye... dengan ayah dye x brani sgt tp ngan mak dye sgt2 biadap.. agak beremosi la jugak.. dye leh tolak mak dye cmtu skali.... siap cakap mak dye ni pompuan yang miskin n bodoh... n then dye lari dr rumah utk duduk ngan si Deny ni...
Mak dye penat la crik... sanggup nk crik satu satuny anak dye... n then ble jumpa... anak dye sumpah seranah mak dye... siap kejar mak dye kuar dr kawasan rumah dgn penyapu.. sanggup kan dye wt mak dye cmtu...? ank x kenang budi langsung...n then akhirnya mak dye cakap.. mulai sekarang .. kau bukan lagi anak aq... n then dye ad la bg sumpahan... x lama lepas tu... Allah balas balik... dye jdi hodoh n x mampu berjalan... terlantar di hospital... ditinggalkan Deny... n then ble dye balik minta pengampunan dr mak dye, mak dye berlalu pergi dari rumah... tinggalkan ravina dalam keadaan berdosa dan menderhaka...
cter ni penuh dgn emosi... n sgt2 sedih.. itu salah satu caranya utk kte sntiasa ingat utk x mengingkari ibubapa... Allah amek masa sekejap je utk beri balasan kepada Ravina...Itu baru dunia rakan2ku... belum lagi di akhirat sana...
Sama sama lah kita sentiasa doakan kesejahteraan kedua ibubapa kita... tanpa mereka, siapalah kita di dunia ni...

2 comments:

Nur Syafiqah Yunus said...

hahah..citer ni dh bnyk kali kuar kt tv..
si vina tu jdi mcm tu sbb kawan kan..huhuh..elok2 jdi manusia yg baik..tbe2 terok..

Shafira said...

sha tgk separuh je... coz time tu aseny berbelah bagi nk tgk cter ni ke, no ordinary family ke or cter ape ntah td... hehe