Apr 28, 2013

"MELAYU MEMANG MACAM TU ... SOMBONG!"


Dengan Lafaz Bismillah ku memulakan entri kali ini .

Maaf la dear blog tersayang… dah bersawang.. berkulat.. berhabuk.. segalanya … al maklum terlalu sibuk sampaikan blog terabai…  heheeh … so… update terkini is .. sy di KL … J cuti 2 weeks … bru hbes final exam … nd risau … insya allah … May 2012 ni start Tahun dua! Moga dpermudahkan perjalanan … okaaay .. okay …
Tgk tajuk atas … ade cerita nk kongsi ni … ni pasal orang Melayu kita .. ta lain dan tak bukan … meh nak berkongsi ..

Al kisah … Jumaat malam, terasa nak makan dekat Chicken Rice Shop. So yang paling dekat pun dekat The Mines… so, kami tiga sekeluaga (me, mom n dad) bergerak la ke sne… tak tahu la tp The Mines mmg slalu penuh kaan… so masuk nk cri parking … *this is the best part* jumpa laaa satu slot.. TAPI… ad perempuan tgh jdik ‘model’ kt tgh tgh tapak tu so org lain xleh masuk… kereta nay takde… kira ‘Cop’ kan spot tu ahh … Daddy ape peduli … sepatutnya mana boleh macam tu… rezeki orang la kan … so bila daddy dah masuk spot tu … mula la sekeluarga ni bising … “Ape la.. org da tnggu lama ..” blab la bla… so… ini dialog kami ..

SAYA:  *keluar kereta* Maafla kak ye … FIRST COME FIRST SERVE … WITH A CAR! Maaf la ye….
PEREMPUAN A: ape laaaa… dah lama tunggu. Kereta ayah saya tgh pusing tu .. ade kat belakang tu je …
DADDY:  Maaf la … mana kereta awak sekarang?? Mana boleh main simpan mcm tu je ….!
MOMMY :  Kita tak boleh macam tu je … Dahla .. xpela… malas nak bertekak …

*kami bertiga pusing untuk beredar

Datang kakak/adik/makcik dr keluarga yang sama …

PEREMPUAN B : Takpe.. takpe .. biarkan je … MELAYU MEMANG MACAM TU … SOMBONG!

At this point, ibu yang dah jauh ni … PUSING DAN KEJAR PEREMPUAN B NI dan cakap depan muka..

MOMMY : SAYA NI MELAYU … AWAK TU HAPE? BUKAN MELAYU? MALULAH MELAYU MACAM NIE! *Perempuan B buat muka*
PEREMPUAN C (Mungkin Mak nye) : okay.. maaf la..  *nak sentuh bahu ibu*
MOMMY:  DON’T TOUCHH ME! MALU JE MELAYU BERPERANGAI MACAM NIE!
Time ni me n dad we were talking too.. tp small talks la nak balas balik mulut celupar makcik2 ni.. then … I hugged mom and said ..
SAYA: Dah la… kita ni orang berpendidikan ibu … jangan jadi bodoh mcm dorang…
PEREMPUAN A: eleh… kita un berpendidikan jugak ..

*we left… kebetulan depan tu ada kereta nak keluar*

SAYA : KAK! OIUHH KAK! NI HAA ADE PARKING NI HAA! DIRI LA KT TENGAH TENGAH NI JUGAK … nanti ade org amek!
Dah jauh sikit tu saya jerit lagi …
SAYA: KAK OIH..! DAPAT X? KANG ORG LAIN PLAK AMEK KANG…!

And so the drama ended there… so we thought..
Balik kereta… guess what … we found a long scratch kat kereta … da fuq la kan.. konon berpendidikan .. memang … pendidikan longkang.. maafla.. tp saya memang tak de toleransi terhadap mereka yang gagal menggunakan otak dan rela menyusahkan orang lain dan menyenangkan diri sendiri…

Keluarga tu memang dalam list pemerhatian saya… kalau jumpa balik… memang nak kena … tolonglah.. kita sama sama melayu … sendiri bodoh kata kami sombong ….
Ini kali pertama tgk ibu serang orang thu x.. yang biadap ny perempuan tu boleh buat muka … tak nak macam kurang ajar plak kaan … haaaiih …

Ouh well..
So dgr kata PRU13 5th of May? Pilihlah yang terbaik demi Negara …  Itu je mampu nak cakap …..
Insya allah next time ya! <3 nbsp="" o:p="">


1 comment:

khairyll yazeed said...

Pompuan melayu makhluk darjad rendah..try klu pompuan melayu pi duduk kat russia....sumpah kena tumbuk tang muka...yang lelaki melayu dayus..sebabtu pompuan melayu take for gruanted